Millised on elektroforeesi eelised toidus?

Taime- või loomaliikide identiteedi kindlakstegemine toiduks, tuginedes ainult väliste tunnuste, nagu suurus, kuju ja välimus, vaatlusele, on keeruline ja ebausaldusväärne ülesanne. See probleem on levinud ka probiootiliste bakterite tüvede tuvastamisel, kus fenotüübiliste tunnuste erinevused ei anna usaldusväärseid tulemusi, kuna nende mikroorganismide kultiveerimistingimused võivad neid muuta.

Molekulaargeneetika pakutavate tööriistade komplekt võimaldab identifitseerida organisme ja nende tooteid seoses nende endi geneetilise koodiga (DNA, RNA), mitte ainult märgistusega, kasutades genotüpiseerimismeetodeid, mis põhinevad peamiselt DNA amplifikatsioonil polümeraasi ahelreaktsiooni abil. (PCR) ja elektroforeetiline profiil. Liigisiseseid erinevusi saab tuvastada restriktsiooniensüüme (PCR-RFLP) kasutavate konjugeerimisreaktsioonide abil. Nende tehnikate omased eelised on järgmised:

  • Protseduuri kiirus
  • Kõrge reprodutseeritavus
  • kõrge töökindlus
  • Rakendamine on suhteliselt odav
  • See toetab kvaliteedikontrolli protokollide rakendamist toodete märgistamisel

Toiduainetööstuses kasutatavate mikroorganismide uurimisel on PCR-vastus ideaalne bakterigenoomi korduvate järjestuste (Eric-PCR ja PCR esindajad) erinevuste korral perekondade, liikide ja isegi tüvede tasemel, vastavalt. amplifikatsiooniprodukti elektroforeetiline muster. On näha, kuidas elektroforees, mis on vahend makromolekulide eraldamiseks nende suuruse järgi, annab kogu protsessi vältel väärtuslikku teavet.

Rakendused geneetiliselt muundatud organismide (GMO) uurimisel

Geenitehnoloogia kasutamise põhiidee põllumeeste ja aretajate toetamiseks oli peamiselt kulude vähendamine ja kasumi maksimeerimine. Ühest küljest saavad põllumajandustooted ja taimede geneetilised tooted kasu saagikuse ja kvaliteedi tõusust GMOde kasutamise tõttu; teisest küljest võib koostisosade optimeerimine olla sihipärane või ette nähtud kvalitatiivse, kvantitatiivse või kiirendatud kasvu suurendamine.

Vajadusel saab neid eeliseid saavutada ka kahjurite, stressi, seente, viiruste, kuumuse, külma, soola, haiguste jm resistentsuse ja taluvuse kujunemise abil. Kuigi biotehnoloogia kasutamisest tulenevad eelised toiduainete tootmise parandamisel, on mõned seadused, mis piiravad nende tehnoloogiate kasutamist, seetõttu nõutakse nende toodete kvaliteedikontrolli osana tavaliselt nende GMO sisalduse sertifitseerimist.

Molekulaarbioloogia tehnikate kasutamine mereandide kvaliteedikontrollis

Vältimaks võimalikke pettusi mereandide märgistamisel, on kalaliikide tuvastamine muutumas üha suuremaks murekohaks. Nende toiduainete ehtsuse tuvastamine muutub lahendamatuks probleemiks, kui kalade välised morfoloogilised omadused eemaldatakse viilimise või töötlemise käigus. Nende proovide suhtes kohaldatavad uuringud on keerulised:

  • Lisandite lisamine
  • Toidule rakendatavad tehnoloogilised protsessid
  • Proovi tüüp ja säilitamise aeg

Kalade identifitseerimine on teostatav, kasutades biokeemilisi analüüse, mis määravad vees lahustuvate valkude koostise, näiteks isoelektrilise lähenemisviisi (IEF), mis paljastab valgu polümorfismi, mida saab kasutada liikide ühemõtteliseks tuvastamiseks. Tuunikonservidest saadud valkude elektroforeetilise analüüsi kasutamine ei sobi aga liikide tuvastamiseks, kuna konserveerimisel toimub kuumtöötlemine, mis muudab pöördumatult valkude lahustuvust vees.

Sellest tulenevalt on viimastel aastatel selles osas kasutatud desoksüribonukleiinhappe (DNA) analüüsimeetodeid. Need meetodid põhinevad polümeraasi ahelreaktsiooni (PCR) tehnikaga amplifitseeritud erinevate geneetiliste markerite polümorfismide analüüsil. Kuigi DNA analüüs on keerulisem kui valguanalüüs, saab DNA analüüsiga rohkem teavet. Lisaks näib DNA molekul olevat kuumtöötlemisel palju stabiilsem kui valgud ise.

Elektroforeesiseadmed toiduteaduse toetamiseks

Laboratoorsete instrumentide tootja Kalstein teeb toiduteaduste teadlastele kättesaadavaks elektroforeesiseadmed, mis toetavad organismide ja nende toodete arendus-, hindamis- ja kontrollifaase. Neid seadmeid iseloomustab kriitiliste muutujate, nagu pH (piisava puhverlahuse kasutamisega) ja temperatuuri usaldusväärne ja täpne juhtimine ning kasutuselevõtt on lihtne. Hindade, pakkumise küsimise ja ostmise kohta külastage SIIN