Mis on külmkuivati?

Lüofilisaator on seade, mida kasutatakse lüofiliseerimiseks. See koosneb järgmistest osadest: kuivkamber või lüofiliseerimiskamber: see on koht, kuhu asetatakse lüofiliseeritav aine, jahutuskontuuriga kondensaator: see on ühenduses kuivakambriga ja see on koht, kus sublimatsiooni käigus tekkiv aur on kondenseeritud ja lõpuks vaakumsüsteem.

Mis on lüofiliseerimine?

Lüofiliseerimine on protsess, mille eesmärk on eraldada vesi (või mõni muu lahusti) lahusest külmutamise ja sellele järgneva jää sublimeerimise teel alandatud rõhul. Külmkuivatamine on kõige õrnem protsess toodete kuivatamiseks ja parim meetod orgaaniliste või anorgaaniliste ühendite kuivatamiseks nende kvalitatiivset või kvantitatiivset koostist muutmata. Lüofiliseerimisprotsess viiakse läbi vaakumis ja madalal temperatuuril ning seega on näiteks võimalik vältida valkude denatureerimist. Toit ja bioloogilised materjalid, nagu rakud, koed, bakterid ja vaktsiinid, muutuvad kuivadeks toodeteks, vältides nende läbimist vedelas faasis ja sellest tulenevalt ensümaatilisi, bioloogilisi ja keemilisi muutusi.

Lüofiliseerimise eelised teiste tehnikate ees:

  • Saadakse tooteid, mida saab väga kiiresti regenereerida.
  • Lõpptoote kuju ja omadused on sisuliselt originaalsed.
  • See on ideaalne protsess termolabiilsete ainete kuivatamiseks.
  • Oksüdeeruvad koostisosad on kaitstud.
  • Lõplik niiskusesisaldus on väga madal.

Lüofiliseerimise etapid

Laboratoorsel tasemel kasutatakse väikeste proovikoguste jaoks ümara põhjaga viaale, torusid või kolbe (suurem takistus, lüofilisaatori sees sulgemise võimalus). Tööstuslikul tasandil kasutatakse aluseid suurte koguste lüofiliseerimiseks. Proovi lüofiliseerimise protseduur koosneb mitmest etapist:

Proovi külmutamine madalal temperatuuril

Külmkuivatamisel on toodete külmutamine oluline etapp, kuna see mõjutab otseselt lõpptoote välimust ja kvaliteeti. Proov asetatakse tavaliselt vedelasse lämmastikku (-196 ºC) või kuiva jää ja atsetooni vanni (-78 ºC), kuni see täielikult külmub. Külmutatud tooted peavad olema läbipaistmatu välimusega ja säilitama selle kogu kuivatusprotsessi vältel.

Külmutatud toote kuivatamine sublimatsiooni teel

Külmutatud proov asetatakse ühte sublimatsioonikambri anumasse ja rakendatakse ettevaatlikult vaakum. Kui teistes kambriga ühendatud konteinerites on muid tooteid, mida lüofiliseeritakse, peame sulgema nende võtmed, avama meie omad ja kui see on saavutanud vaakumi, avama kõik teised.

Kui lüofiliseerimine on lõppenud, tuleb meie proovi vaakum väga ettevaatlikult purustada, võimaldades õhul aeglaselt siseneda. Vastasel juhul võib tekkida turbulents, mille tõttu tahke proov viaalist väljub ja hajub kambri seintele. Seejärel suletakse kraan, ühendatakse kambri küljest lahti, viaal eemaldatakse ja suletakse niiskuse sissepääsu vältimiseks.

Toote ladustamine

Korralikult suletud ja lüofiliseeritud tooteid saab säilitada pikka aega, säilitades nende algse oleku füüsikalised, keemilised, bioloogilised ja organoleptilised omadused.

Lüofiliseerimine vähendab keemilistest reaktsioonidest, ensümaatilisest ja mitteensümaatilisest lagunemisest põhjustatud kvaliteedikadusid. Oksüdatsiooniprotsesse saab kontrollida, hoides lüofiliseeritud tooteid hapnikku mitteläbilaskvates mahutites. Lüofiliseeritud toodete säilitamine madala temperatuuriga kohtades väldib valkude denaturatsiooni.

At Kalstein oleme TOOTJAD ja pakume teile uuenduslikku külmkuivatit turu parimate hindadega. Seetõttu kutsume teid vaatama: SIIN