Lämmastik ründab õllepruulimist

Lämmastikul on toiduainetööstuses toidu säilitamiseks palju rakendusi. Seda kasutatakse laialdaselt ka jookide sektoris, nagu õlu, mis on üks ihaldatumaid maailmas. Kuigi õlle organoleptiliste omaduste säilitamiseks on üldiselt kasutatud ka teisi gaase, nagu süsinikdioksiid (CO2), mis on inimeste maitsele meeldivad, kasutatakse nüüd samal eesmärgil lämmastikku, kuna muu hulgas:

  • Suurendab õllevahu kreemisust
  • Suurendab vahu stabiilsust

Inimestele, kes serveerivad õlut, võib tunduda, et vahu kreemisus sõltub õlle saamise viisist, kuid tegelikkuses sõltub see vahutamistehnikast või vahu tekitamiseks kasutatud gaaside segust. Selleks võib kasutada nii puhast lämmastikku või 70-75% lämmastiku segu ja ülejäänu süsihappegaasiga.

Miks on oluline piirata õlle kokkupuudet õhuga?

Üldiselt kasutavad õlletootjad süsihappegaasi õhu väljaviimiseks pudelitest, vaatidest, kus õlut hoitakse, või õlle valmistamise liinidest ja mahutitest. See protseduur tagab õlle pikema säilivuse. Lisaks säilitab õhuvaba täidis õlle maitse kauem ja suurema intensiivsusega. Nagu teistegi jookide, näiteks veini puhul, võib õhus olev hapnik oksüdeerida aromaatseid ja maitseaineid, muutes inimeste tunnet, mida nad joovad joomise ajal hindavad.

Miks kasutada õlut pumpavas süsteemis lämmastikku?

Üks võimalus vaadiõlut serveerida oli vanasti käsipumpadega. Selle protseduuriga juhiti tünni õhku (pidage meeles, et õhk koosneb 78% lämmastikust, 21% hapnikust ja ainult 0.04% süsinikdioksiidist), mis tõi kaasa mõned puudused, nimelt kiire oksüdatsioon ja väga nõrk oksüdatsioon. gaseeritud õlut. Ühe päeva pärast võib oksüdeerumine põhjustada olulise kvaliteedi languse. Mis võiks olla selle probleemi praktiline lahendus? Tehke gaasi pumpamise protseduur, näiteks:

  • Puhas lämmastik
  • Lämmastik-süsinikdioksiid

Mõlemad gaasid võivad toimida surveainena nii kraanisüsteemis kui ka lisaks õllele. Sama põhimõte kehtib ka pudeliõlle kohta. Puhta lämmastiku lisamisel tekkival õllel puudub sageli agressiivne, kuid samas ka värskendav karbonisatsioon ning tunnetus suus on pehmem ja terviklikum, maitsenoodid on tajutavad ümaratena, aga ka mõnevõrra nõrgenenud.

Seega kajastub heledate õllede ülekaal ka kraanisüsteemides. Enamik õllesid üle maailma toimib klassikaliselt süsihappe baasil, kuna kahvatu ja humalaga rõhutatud õlled kaotavad lämmastiku lisamise tõttu profiili, samas kui linnaseõllede puhul võib täiendav ümardamine olla positiivne. Seda tasakaalu on hea arvesse võtta, kui kaaluda gaasi lisamist õllesse.

Kas õlles sisalduv lämmastik on lihtsalt moeröögatus?

Vastus on selgelt eitav. Kuigi mõne jaoks on õlletootjate, sealhulgas käsitöösektoris, lämmastiku poole pöördumine midagi muud kui järgmine nipp, usutakse, et stseenis, kus stagnatsioon võib tähendada surma, mängib õlles sisalduv lämmastik pikka aega oma rolli ja on osa sellest. õllepruulimise kultuurist. Paljud tuntud õllevillijad kasutavad enne pudelite villimist õhu liigutamiseks lämmastikku.

Kalsteini lämmastikupaagid, õlletootjatele

Kalsteini seadmete tootja pakub õlletootjatele ja käsitööpruulijatele mitmeid lämmastikupaakide mudeleid, mis suudavad hoida ja varustada õllede tootmis- ja pakkimisliinidele lämmastikku. Need tankid, nagu lingilt näha SIIN, on valmistatud vastupidavatest materjalidest, need on ohutud nii lämmastiku ülekandmiseks, ladustamiseks kui kasutamiseks. Selle põhjuseks on asjaolu, et neil on ventiilid ja manomeetrid, mis reguleerivad gaasi väljalaskerõhku. Lisaks on saadaval väikesed, keskmised ja kõrged mahutid. Ülaltoodud lingil saate tutvuda hinna, ostu või täiendava tehnilise teabega või vaadata järgmist linki  SIIN