Kuidas kasutatakse lämmastikupaake toiduainete säilitamiseks?

Toidu säilitamine on tootmis- ja tarbimisahela võtmeetapp, kuna see pikendab toidu säilivusaega, tagades samal ajal nende jõudmise tarbijani optimaalsetes tingimustes. See on oluline, kuna toote füüsikalis-keemilised, mikrobioloogilised ja organoleptilised omadused säilivad alates selle tootmisest, ladustamisest, üleandmisest, levitamisest ja avalikkusele müümisest. Kõige tavalisemad toidu säilitamise protseduurid on järgmised:

  • Keemiline konserveerimine
  • Gammakiirgus
  • vaakum
  • Inertgaasi atmosfäär
  • külmutamine
  • Pasteurization

Nende ladustamisprotseduuride puhul võetakse arvesse toidu ja selle pakendi tüüpi ja laadi. Saadaval on hermeetiliselt pakendatud toidud, nagu vinnutatud vorstid ja juustud. Teised kasutavad oma lõhna ja maitse säilitamiseks vaakumit, näiteks peekonit ja teatud tüüpi kohvi. Ja teistes jätate pakendisse teatud koguse õhku, nagu küpsistesse ja veini- ja õllepudelitesse ning teatud tüüpi teraviljadesse – ja viimastes näidetes leiab oma rakenduse lämmastik.

Millised on lämmastiku kõige olulisemad omadused?

Lämmastik (N2) on lõhnatu ja värvitu gaas, mis lahustub vees halvasti ja on atmosfääri põhikomponent, moodustades umbes 77%. See on kaheaatomilise molekuli kujul ja on tavatingimustes inertgaas. (See tähendab, et see on mittereaktiivne gaas.) Arvestades selle suhtelist arvukust atmosfääris, saab seda õhust segada, puhastada, hoida mahutites ja kasutada erinevatel eesmärkidel.

Kuigi selle keemistemperatuur on alla -190 °C alla nulli, isegi madalam kui hapnikusisaldus (O2) ja argooni (Ar), saab seda tehnilisest küljest veeldada ja ohutult transportida vajalikesse kohtadesse, tehnilisteks nõueteks on ainult gaasi väljalaskerõhku reguleerivate paakide, ventiilide ja mõõturite hooldus. Kuid mõne rakenduse puhul kasutatakse vedelat lämmastikku erinevatel eesmärkidel külmkuivatamise katsetes.

Miks kasutatakse toidu konserveerimisel lämmastikku?

Lämmastik on üks gaasidest, mis koos hapniku ja süsinikdioksiidiga (CO2) kasutatakse modifitseeritud atmosfääriga pakendamissüsteemides, kuna toitu ümbritsevat gaasisegu muudetakse tahtlikult, et säilitada toidu omadused ja funktsioonid. Mõnel juhul on eelistatav õhk lämmastikupakenditest välja viia selle inertsi, maitse ja lõhna puudumise tõttu, kuna toiduainetes, kus seda kasutatakse, takistab:

  • Toote oksüdatsioon
  • Aeroobsete organismide levik
  • Värvuse ja maitse muutused
  • Tahke toidu lagunemine
  • Toidu riknemine (see pikendab vananemisaega)

Lämmastiku kasutamine õllepakendis hoiab ära muidu kibeda joogi oksüdeerumise; tulemuseks on meeldiv ja kreemisem maitse. Lisaks takistab see metallanumate oksüdeerumist, kus õlut hoitakse, mispuhul see halveneks ja mõjutaks neis sisalduva toote kvaliteeti. Teised joogid, näiteks vein, säilitavad oma maitse paremini, kui enne pudeli korgiga sulgemist kasutatakse lämmastikku.

Tahketes toitudes, nagu kartulid, küpsised ja leivad, ei säilita sisemise lämmastiku kogus mitte ainult selle maitset, vaid hoiab ära ka nende toitude purunemise. Kas kujutate ette, et mõned kartulid on tolmunud? Seetõttu on kartulikotikestes kaasas õhk (lämmastik). Lõpetuseks võib mainida salateid ning valmistatuna tulevad puu- ja juurviljad, mille puhul hapniku eemaldamine pakendist takistab köögiviljade toitainete lagunemist.

Muid pakendamiseks kasutatavaid gaase, näiteks hapnikku, kasutatakse toiduainetes, kus nende olemasolu parandab pakendi kvaliteeti. Näiteks punane liha näeb hapniku atmosfääris punasem ja värskem välja. Süsinikdioksiidi saab kasutada inimeste tervise ohtu seadvate mikroorganismide, näiteks bakterite arengu ennetamiseks.

Miks kasutada Kalsteini lämmastikupaake?

Praegused toiduainete pakendamise ja säilitamise tehnoloogiad kasutavad lämmastikku mitmel otstarbel ning selles valdkonnas teeb tootja Kalstein tööstusele kättesaadavaks kõikidele kvaliteedi- ja ohutusstandarditele vastavad lämmastikupaagid toiduainete tootmiseks kasutamiseks. Lämmastikupaagid, nagu on kirjeldatud sellel lingil SIIN, on valmistatud parima kvaliteediga materjalidest, tagavad vaakumi vähemalt 5 aastat, on termiliselt tõhusad ja aurustumiskaod minimaalsed. Muud tehnilised üksikasjad leiate veebisaidilt SIIN, kust saab ka hinda teada, nõu ja hinnapakkumisi küsida ning võimalikku ostu.